Vers vlees

Vers vlees voeding

Soms moet er eerst iets op je pad komen waardoor je openstaat voor andere ‘theorieën’. Voor mij is dit onze Espritt geweest. Sommige van jullie weten dat we ruim een jaar lang hebben getobd met haar huid. Na haar laatste nest in januari 2008 vonden wij het 'normaal' dat ze meer moeite had om weer in goede conditie te komen aangezien ze net een nest van 10 pups had geworpen en gevoed. Gevoelsmatig geef je dit eerst de tijd en ‘uiteraard’ zorg je dat je de ‘juiste’ voeding geeft. Wanneer dit alles toch te lang gaat duren maak je een afspraak bij de dierenarts. In de eerste instantie kwam hier een ontsteking van de talgklieren uit. Ze kreeg een kuur. Na dit eerste bezoek volgden er meerdere. We hebben haar met verschillende voorgeschreven shampoos gewassen, voorgeschreven preparaten ingegeven, er zijn stukjes huid weggesneden welke op kweek zijn gezet. Hier is wel een diagnose uitgekomen. Maar, wanneer een hond 'gezond' is, krijgt hij of zij dus simpel weg minder onder z’n leden.

Toen we na 1 jaar nog geen enkele verbetering zagen, zelfs nog meer verslechtering, dan ga je open staan voor adviezen van derden. Ik heb in alle jaren dat ik bezig ben in onze fokkerij, inmiddels ruim 10 jaar, diverse malen het advies gekregen om vers vlees te gaan geven. Zelf ga ik niet over een nacht ijs, maar ja, als je dan al zover bent met Espritt, wat heb je dan nog te verliezen... Espritt is toen overgezet op Carnibest. Ik vond het best een gedoe vooral om het op tijd uit de vriezer te leggen. Espritt vond en vindt dat overigens geen enkel probleem.

Een ieder 'moet' hierin zijn eigen weg zien te vinden waar hij of zij achter kan staan. De keuze is daarom ook aan u. Wel zal ik enkele punten benoemen welke u aan het denken kan zetten. Ik kan mij alleen maar voor mijn hoofd slaan dat ik zoveel jaren achter de kudde heb aangelopen. En dat terwijl ik altijd al van mening was, "wie achter de kudde aanloopt, loopt altijd door de stront". Voor mijn gevoel kan ik mede door de verandering in de voeding, nog meer bijdragen aan o.a. een gezonde hond.

Espritt stond tijdens het maken van deze foto, al enige tijd op vlees. Ik had er echter niet op tijd aan gedacht om foto’s te maken, eerlijk gezegd omdat ik niet geloofde dat dit op korte termijn zo’n verandering teweeg zou brengen. Rond haar ogen was ze kaal, ook op haar oren zat vrijwel geen haar meer. Haar huid voelde aan zoals die van een olifant. Nooit had ik durven te geloven wat ik zag gebeuren. Espritt was ooit onze herder met de mooiste vacht, nu hield ik haar vrijwel voor iedereen verborgen. De reacties van mensen deden pijn en veel mensen lieten in lichaamstaal hun afschuw merken, Espritt is hier heel gevoelig voor.

En nu wij

We hebben een tiental boeken gekocht en we hadden er zelf ook al enkele op de plank. Nooit echt gelezen.. Ik praat ook steeds in de 'we' vorm, dit komt omdat we met een groep mensen zijn welke interesse hebben in dit onderwerp en meegelezen, mee gezocht en mee ervaren hebben. We zijn nu ook gaan begrijpen waarom er forums zijn over dit onderwerp.

Er zijn meerdere voederfabrikanten welke al tientallen jaren het advies geven om 1 dag in de week vlees te geven (ook al komt dit uit hun eigen fabriek) ipv de brokken. Dit zou toch wel degelijk een goed advies kunnen zijn als enkel te denken dat dit om commerciële doeleinden is. Zelf heb ik ervaren, 1 hond welke op vlees ging om medische redenen. De anderen ruiken dit, ze kregen allen een stukje voor de lekkere trek. Espritt zag er per week een stuk vitaler uit. Dan ga je op internet zoeken en lees je nog meer voordelen. Dat wilde ik eigenlijk wel ook voor de andere (7) honden waarvan ik vond dat er geen klachten waren.. Toen ging ik de helft vervangen. Een complete vlees voeding kan voor meerdere en grote honden best heel prijzig worden. Wanneer je dan gaat ‘shoppen’, blijk je met enige inspanning euro’s te kunnen besparen. Dit heeft 3 weken geduurd en geen enkele hond kon ik nog met een goed gevoel, brokken in z’n bak geven...


Twee kanten

Ongetwijfeld heeft alles 2 kanten en is hier vooral de voordelige kant geschetst. Het bereiden/ontdooien van dit verse voedsel, kost wel enige gewenning en goede hygiëne maatregelen is natuurlijk ook van uiterst belang. Naar mijn idee is dit niet anders dan met de bereiding van uw eigen voedsel, echter, een hond kan een stuk vlees wel gemakkelijk mee nemen uit z’n voerbak. Ook wordt er gewaarschuwd voor ziekten welke honden kunnen krijgen van dit verse vlees. Ik heb hierover geen schokkende berichten op internet kunnen vinden en aangezien het aantal vers vlees gebruikers de afgelopen 8 jaar, met 100% stijgt per jaar, zie ik wel het als voordeel om achter deze kudde aan te lopen...

Wel is het van belang, wanneer u onvoldoende ingelezen bent, om een komplete vlees voeding te geven. Wanneer u bijv enkel gehakt zou voeren dan krijgt de hond tekort aan Calcium en zal dit dan uit zijn eigen botten onttrekken. Dit wordt het all-meat syndroom genoemd. In een complete vlees voeding zoals bijv Carnibest is, zitten ook gemalen botten, dat wat in de natuur ook gegeten wordt. In botten zit de calcium en fosfor in de juiste verhouding.

Vitamine C

In oktober 2008 zijn we geattendeerd op de bijdrage welke vitamine C kan leveren op o.a. het bottengestel van onze honden. Zelf ga ik niet over 1 nacht ijs en dit heeft geresulteerd dat we dergelijke vragen uitgebreid bestudeerd en voorgelegd hebben aan diverse deskundigen. Met de informatie welke we vonden over (de juiste) vitamine C, kwamen we wederom terug op verse producten. Vitamine C is in grotere verhouding o.a. te vinden in orgaan vlees. Natuurlijk zit dit ook in groenten en fruit, dit is dus ook een prima bijproduct. De meningen over het geven van extra vitamine C zijn verdeeld.

Dat de juiste (niet zure!) vitamine C van zeer groot belang is, is voor mij in ieder geval aannemelijk. Honden moeten vitamine C wel zelfstandig kunnen aanmaken, echter, hiervoor is het natuurlijk wel van belang dat de aangeboden voeding ervoor zorgt dat de benodigde bestanddelen beschikbaar zijn. Vitamine C zal snel bederven wanneer dit aan zuurstof wordt blootgesteld. Verse vitamine C heeft de voorkeur, echter, een dergelijke hoeveelheid uit oa fruit binnen krijgen kan onvoldoende zijn. Wanneer honden meer last van stress hebben, zal hiermee ook al veel vitamine C verbruikt worden. Onder de huidige omstandigheden waaraan wij onze honden blootstellen, is het aannemelijk dat ze dus ook meer nodig hebben om het gehele gestel te voorzien. Wanneer u deze wilt bijgeven, gebruik dan de magnesium ascorbate. De magnesium zorgt voor een betere opname. Meer informatie is te vinden op www.vitamine-hond.com.