Trots!

8dec

In de recente uitgave van Los Vast, het verenigingsblad van O&O (De Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in hondenopvoeding en -opleiding), stond een recensie van het boek Bewust van Hondengedrag. Wij willen deze graag met u delen!

Bewust van hondengedrag
Het overkwam mij enige tijd geleden. Bij het uit de envelop halen van dit boekje van Connie Berendsen riep mijn echtgenote: “o dat ken ik, dat moet ergens in de kast staan”. En inderdaad, dit is een herdruk van het boekje dat in 2013 het leven zag. Tja, zo kan dat gaan in een huis met twee hondengekken, met gelukkig net iets andere interesses. Ik kende het nog niet. Dus met interesse het boek gelezen en na afloop ook nog eens langs zijn voorganger gehouden.
Dat laatste pakt positief uit voor de herdruk. Het oogt frisser en de opmaak noodt veel meer tot lezen dan de oorspronkelijke uitgave. Feitelijk is het boek de gestolde kennis van de combinatie van een ervaren fokker met een kynologisch gedragstherapeut. De subtitel is niet voor niets “opvoeden vanuit intuïtie”.
In het boekje komt wel zo’n beetje alles aan de orde. Eerst legt Connie uit wat een hond is, waarmee je allemaal rekening moet houden bij het kiezen van je nieuwe huisgenoot en er is aandacht voor de mogelijke valkuilen waar je in kunt vallen bij het maken van die keuzes. Leerprincipes worden behandeld en er wordt een duidelijk onderscheid aangegeven tussen opvoeden en trainen, iets dat als een rode draad door het boekje loopt, ook als het niet expliciet wordt aangegeven. Probleemgedrag en zaken zoals beweging en voeding komen aan de orde. Alles goed gedoseerd en met gevoel beschreven.
Bij de opvoeding stelt Connie grenzen en ze legt de relatie uit tussen het niet goed hanteren van die grenzen en de correcties die je dan nodig hebt om ongewenst gedrag dan toch te stoppen.

De toon van het boekje is overal heel rustig. Dat kan een valkuil zijn, er staan her en der pareltjes in het boek die nu in de tekst ondersneeuwen.
De doelgroep bestaat tenslotte niet uit instructeurs, alhoewel het voor hen zeker heel goed is om dit ook te lezen, maar deze uitgave is bedoeld voor mensen die aan het begin van hun kynologische carrière staan. Zoals gezegd, inhoudelijk valt er niets af te dingen op het boekje. Er komt veel aan de orde, alleen is de weg daarin vinden af en toe een dingetje.

Het boek is zonder meer een nuttige toevoeging aan het Nederlandstalige gamma. Het is via de uitgever -Connie Berendsen zelf- te verkrijgen. Connie verdient een eervolle vermelding voor het feit dat ze haar nek uitsteekt en dit op eigen houtje uitbrengt.
Fokkers en instructeurs van puppen en jonge honden doen er goed aan dit bij hun cursisten in de rugzak te (laten) stoppen.

Bewust van hondengedrag (opvoeden vanuit intuïtie).
ISBN: 978-94-91029066, Uitgeverij Hond-Kat

Share Post

About Author

Leave a Reply