Test brokken versus vlees

Waarom deze test?

Aangezien wij ons bezig houden met nogal grote rassen, komt het gesprek wel eens op een ‘maagtorsie’. Hierbij kantelt de maag (plus inhoud) waarbij de kans op een dodelijke afloopt (zeer) groot is. De kans dat een hond dit overleeft is mede afhankelijk van de snelheid waarbij dit geconstateerd en ingegrepen wordt en de ervaring van de betreffende dierenarts. Discussiepunt hierbij is o.a. de voeding. Hier is recent onderzoek naar gedaan. Ondanks dat, wilden we toch zelf een testje uitvoeren. Wij zijn inmiddels alweer geruime tijd enthousiaste voerders van vers vlees incl. botten en dergelijke. Anders gezegd, van de niet commerciële gefabriceerde voeders.

Wanneer je brokken voert, komt dit bij onze herders neer op zo’n 400 gram brokken per dag en voor de doggen op het dubbele. Als je kiest voor vleesproducten dan kom je op bijna het dubbele uit. Veelal wordt het rekensommetje aangehouden waarbij je 25 gram per kilo lichaamsgewicht van de hond neemt. Voor een herder kom je op zo’n 750 gram en voor een dog wederom het dubbele. Wij voeren nooit vanaf een tabel maar ‘op het oog’. Eigenlijk kijk je iedere dag naar de conditie van je hond en bepaal je daarvan ietsje meer of ietsje minder, gekeken vanaf datgene waarvan je gemiddeld uitgaat.

Een ieder 'moet' hierin zijn eigen weg zien te vinden waar hij of zij achter kan staan. De keuze is daarom ook aan u. Wel zal ik enkele punten benoemen welke u aan het denken kan zetten. Ik kan mij alleen maar voor mijn hoofd slaan dat ik zoveel jaren achter de kudde heb aangelopen. En dat terwijl ik altijd al van mening was, "wie achter de kudde aanloopt, loopt altijd door de stront". Voor mijn gevoel kan ik mede door de verandering in de voeding, nog meer bijdragen aan o.a. een gezonde hond.

Vele fokkers/eigenaren schrikken vooral van de grote hoeveelheid vlees welke hun (grote) ras dan gevoerd moet krijgen. Wat ons echter al snel opviel was de wateropname, of eigenlijk, de water-niet-opname. Zowel onze honden als onze katten krijgen enkel nog verse (diepvries) producten te eten. Hierin zit een behoorlijke hoeveelheid vocht. Dit is te merken doordat ze allen nog maar heel gering water drinken. De waterbakken worden nog wel verschoond maar van tussendoor vullen is geen sprake meer van. De meeste bakken worden leeg gekieperd en geven de indruk dat ze niet eens aangeraakt zijn. Na afloop van een grote lichamelijke inspanning willen ze wel wat extra drinken en dat is het zo ongeveer.

De test

We namen 2 grote bakken; in de ene 1 kilo brokken (Royal Canin Giant Junior) en in de andere 1 kilo vlees compleet (gemalen product) De bak waarin we dit deden, weegt 0,5 kilo.

In beide plastic bakken, deden we anderhalve liter water (colafles 1,5 liter) en lieten dit staan voor zo’n 12 uur. We hebben voor 12 uur kozen omdat de meeste honden 2 keer daags gevoerd worden. Daarnaast is het ons opgevallen dat als één van onze honden vele uren na het nuttigen (zelfs 10 uur nadien) braakt, dit toch nog ‘gewoon’ als een brokkenmaaltijd beschouwd kan worden qua uiterlijke kenmerken. De brokken zijn wel enorm opgezwollen maar nog wel in brokkenvorm (soort sponsjes). Dit terwijl we zouden verwachten dat deze brokken maaltijd ‘pap’ geworden zou zijn of al voor een (groot) deel verteerd en de maag verlaten zou zijn. Na 2 uur wachten was het water bij de brokken totaal geabsorbeerd. Daarom deden we in deze bak nogmaals 1,5 liter water erbij.

Na 12 uur wachten hebben we beide voeders door een vergiet gedaan en het restant opgevangen. Van de vleesbak bleef er 1,4 kilo vlees (incl plastic bak) over en de colafles werd geheel gevuld en hier bleef nog een restje vocht (0,1) vocht over. Bij de brokken wogen we 3,5 kilo (ook incl plastic bak). Dit houd dus in dat het vlees in omvang en gewicht (0.9 kilo) vergelijkbaar blijft, de brokken echter werden 3 keer zo zwaar. De kilo brokken werden verzadigd door 2 liter water en kwam daarmee op 3 kilo uit!

In de literatuur wordt aangegeven dat een hond zo’n 50 ml water per kilo lichaamsgewicht nodig zou hebben. Voor een herder komt dit dan neer op 1,5 liter en voor een dog weer het dubbele. Hierbij wordt uitgegaan van vocht in verhouding tot droge stof. Mij zijn ook wel voorbeelden bekend dat een hond op 1 deel voer, 4 delen water zou nuttigen. Wanneer je uit zou gaan van een blik voer, daar zijn voorbeelden van dat deze zo’n 80% uit vocht bestaan. In verhouding zou de hond op deze blikken dus geen water nodig hebben. Veel voeders bevatten zouten waardoor de hond meer vochtbehoefte heeft.

Onze conclusie: Wanneer je een dubbele hoeveelheid voert zoals met vlees, dan blijft deze hoeveelheid in de maag constant. Het gewicht aan brokken is al het dubbele in omvang, wanneer deze echter verzadigd zijn met vocht, verdriedubbeld dit. Dus, als wij 400 gram brokken voeren, kan dit verzadigen tot 1200 gram en dit neemt qua oppervlakte zeker 3 keer zoveel ruimte in. Van het vlees geven we in dit voorbeeld 750 gram, dit blijft qua gewicht en oppervlakte vergelijkbaar. Dus de angst dat een hond van een groot ras een vergrote kans op een maagtorsie zou hebben na een vleesmaaltijd is voor ons niet meer aannemelijk.