Back to Basic experience

Tarief: € 175,-
  • Datum: In overleg
  • Inclusief: Koffie/thee, lunch en boek 'Bewust van Hondengedrag'
  • Tijden: Van 10.00-16.00 uur
Aanmelden

De cursusdag Back to Basic richt zich op de basisopvoeding van een hond en, misschien wel net zo belangrijk, op de ‘opvoeding’ van de mens in omgang met een hond.
Een hond is een populair huisdier waar we veel plezier aan beleven. Toch kan het hebben van een hond ook veel stress geven als de opvoeding niet helemaal gelukt is zoals we van tevoren hadden bedacht. Bijvoorbeeld als jullie hond vooral naar één van de gezinsleden luistert, of een bezoekje aan de dierenarts spanning geeft voor zowel jouzelf als de hond. Ook lekker wandelen met een loslopende hond kan lastig zijn als deze negatief reageert op soortgenoten.
Met een basisopvoeding wordt er aandacht besteed aan dit soort zaken. De huisregels van iedere hondeneigenaar worden gerespecteerd en er is ruimte voor eigen invulling. De instructeurs staan met hun kennis en capaciteiten naast de cursisten en zijn gemotiveerd om hun kennis te delen en om samen te werken aan de opvoeding van jouw hond. Op deze manier kunnen jullie samen, sociaal (met mens en dier) en ontspannen door het leven gaan.

Wij geven er de voorkeur aan om te werken vanuit lichaamstaal. Niet alle oefeningen die we van onze hond wenselijk vinden hebben een commando nodig. Wanneer je wilt dat jouw hond gaat zitten, bijvoorbeeld om aan te lijnen, voordat je eten geeft of bij de stoeprand, realiseer je dan dat een hond dit na één keer ‘uitleg’ al geleerd kan hebben. Bij een volgende keer hoef je deze uitleg in de meeste gevallen dus niet meer te geven.
Probeer het gerust eens uit. Ga bijvoorbeeld bij de stoeprand staan en help je hond in het begin om hier (aan de lijn) te gaan zitten. Bij de volgende keer sta je alleen nog maar stil en wacht je af. In het begin kan het best even duren, vooral als een hond al erg gericht is op het oversteken. Als je hond uit zichzelf gaat zitten dan beloon je dit, dat kan met je stem of als met iets lekkers. Maar de echte beloning, voor het op eigen initiatief gaan zitten, zit in het oversteken en de weg vervolgen naar bijvoorbeeld het park.

Steeds opnieuw commando’s geven aan dit soort ‘simpele’ verwachtingen levert vaak juist een strijd op. Door non-verbaal te werk te gaan sluit je beter aan op het natuurlijke gedrag van je hond. Je hond zal beter op jou blijven letten (met stemcommando’s is het namelijk helemaal niet nodig om je baasje in de gaten te houden) en het zal strijd voorkomen. Je leert je hond eigenlijk de regie in eigen hand te geven, hij/zij gaat inzien dat het eigen gedrag van invloed is op jouw hanselswijze. Dit is toch een prachtige manier van samenwerken? Ondertussen kan je zelfs een praatje maken onderweg, omdat je hebt geleerd om bewust en onbewust samen te werken.

Binnen Back to Basic experience is natuurlijk gedrag het uitgangspunt, dit staat voor:

– Kunnen ‘lezen en schrijven’ met je hond zonder (constant) afhankelijk te zijn van commando’s.
– Onafhankelijk zijn van rangorde regels en toch een goede relatie met je hond hebben.
– Een hond die weet wat huisregels zijn zonder onder appél te staan.
– Een hond die grenzen respecteert en aan anderen grenzen op sociale wijze kan aangeven.
– De hond zijn eigen ruimte gunnen en toch met de neuzen dezelfde kant op staan.
– Samenwerken met mens en dier vanuit wederzijds vertrouwen en respect.
– Uitgaan van een holistische benadering waarin alles met elkaar in verbinding staat.
– Doen wat voor jou klopt vanuit eigen-wijsheid in plaats van wat ‘zo moet het’.
– Werken aan opvoeding vanuit ontspannen gedrag.
– Out of the box durven denken en ook doen!

Het boek “Bewust van Hondengedrag”zit bij deze cursus inbegrepen

Share Post