Basicdag

Loopt u met uw hond tegen probleemgedrag aan? Bijvoorbeeld weglopen of niet terugkomen, agressie naar mensen en/of andere honden, angstgedrag of hyperactief gedrag, najagen van joggers of fietsers. Of wilt u graag de band met uw hond verstevigen? Ongeacht wat uw wens is, tijdens een Basicdag gaan u en uw hond samen met een gedragsbegeleider aan de slag! Deze kan u inzicht geven in het gedrag van uw hond en de juiste aanpak.

Inhoud van de dag
Tijdens de Basicdag starten we met een gesprek waarin we het probleem of wens blootleggen. Wij hebben door scholing en ervaring de benodigde kennis opgedaan in hondengedrag en vertalen dit voor u. Aan de hand hiervan kunnen wij een passend advies geven. In de middag gaan we vervolgens aan de slag om het besprokene in praktijk te brengen.

Connie Berendsen en Famke van Buren hebben ruime ervaring op het gebied van hondengedrag en ongewenst gedrag. Tijdens een Basicdag wordt u door een van hen begeleid. Indien noodzakelijk kunnen onze eigen honden ingezet worden om uw hond te coachen.

Ons doel van deze dag is om, samen met u, naar de kern van de zaak te gaan. U en de hond samen; back to basic.

Puppycursus individueel

Onze individuele puppy cursus staat in het teken van de opvoeding van een pup. We merken dat eigenaren veelal behoefte hebben om te weten hoe ze de pup leren wandelen aan een ontspannen lijn. Hoe ze hun pup leren alleen te zijn en hoe ze de zindelijkheid moeten aanpakken. Kortom; hulp bij het opvoeden. Natuurlijk zijn ook de oefeningen van belang, maar toegespitst op de praktijk; een zit oefening hoeft echter niet precies naast dat linkerbeen plaats te vinden, maar moet wel op commando (of handgebaar) kunnen worden uitgevoerd.

Individueel
Soms kan het prettig zijn om niet in een groep terecht te komen. Bijvoorbeeld omdat je een druk leven hebt en graag op je eigen gekozen tijd cursus wilt lopen. Of omdat je liever individueel begeleid wilt worden, bijvoorbeeld omdat je specifieke wensen hebt of de gezinssituatie daarom vraagt.

Inhoud en informatie
Ook met de individuele cursus hebben wij geen wachttijden, u kunt direct starten! U mag uiteraard ook komen kijken voordat u de pup meebrengt en zelfs voordat u deze aangeschaft heeft.

De puppy cursus bestaat uit 5 lessen, van 1 uur. Bij de cursus is het cursusmateriaal inbegrepen, o.a een goed hondenboek dat de omgang met de hond op een hele positieve manier benadert.

Uiteraard behandelen we in de individuele cursus ook de belangrijke zaken als zindelijkheid, bench aanleren, autorijden, gezin met kinderen, de eerste nachten, alleen laten enz. Eigenlijk kan dit van alles zijn waar u mee te maken krijgt. Maar we duiken hier nog specifieker in op de individuele thuissituatie en alle vragen er spelen.

Tijdens de lessen wordt er op een zowel theoretische als praktische manier aandacht besteed aan het gedrag van honden. Dit vinden wij noodzakelijk om u te leren op de juiste manier met honden om te gaan. Het is voor pups op jonge leeftijd nog niet verstandig om een uur actief bezig te zijn, daarom behandelen wij de theoretisch zaken tussendoor. Het is de bedoeling dat de informatie die u in de les opdoet, in praktijk wordt gebracht.

Tevens bieden wij de mogelijkheid om uw pup te socialiseren met verschillende diersoorten zoals katten, kippen, eenden, konijnen, schapen, geiten, pony’s, varkens, ganzen en een kalkoen, maar ook met andere hondenrassen. Dit is van groot belang om uw hond hier in de toekomst op een acceptabele manier mee te laten samen leven. Om het socialiseren optimaal te kunnen benutten is het het beste dit “zo jong mogelijk” te doen. Na de 12e week komen pups in de angstfase en dit maakt het moeilijker om ze aan nieuwe dingen te laten wennen.

Uiteraard wordt er in de puppy cursus geleerd om uw pup te laten zitten, liggen, rustig wandelen en komen. Echter, dit doen wij niet enkel op het veld. Alle oefeningen worden ook geoefend in verschillende praktijksituaties zoals in het verkeer of in het bos, in de wachtkamer bij de dierenarts, in een restaurant, achter in de auto enz. Ook aan het los laten lopen van de hond wordt veel aandacht besteed.

Uiteraard mogen alles gezinsleden meekomen, zodat deze ook betrokken worden bij de opvoeding van de pup.
Heeft u na het lezen van bovenstaande nog vragen, bel gerust. Wilt u meteen aan de slag? Vult u dan het aanmeldformulier in. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact op voor een afspraak.

Back to Basic experience

De cursusdag Back to Basic richt zich op de basisopvoeding van een hond en, misschien wel net zo belangrijk, op de ‘opvoeding’ van de mens in omgang met een hond.
Een hond is een populair huisdier waar we veel plezier aan beleven. Toch kan het hebben van een hond ook veel stress geven als de opvoeding niet helemaal gelukt is zoals we van tevoren hadden bedacht. Bijvoorbeeld als jullie hond vooral naar één van de gezinsleden luistert, of een bezoekje aan de dierenarts spanning geeft voor zowel jouzelf als de hond. Ook lekker wandelen met een loslopende hond kan lastig zijn als deze negatief reageert op soortgenoten.
Met een basisopvoeding wordt er aandacht besteed aan dit soort zaken. De huisregels van iedere hondeneigenaar worden gerespecteerd en er is ruimte voor eigen invulling. De instructeurs staan met hun kennis en capaciteiten naast de cursisten en zijn gemotiveerd om hun kennis te delen en om samen te werken aan de opvoeding van jouw hond. Op deze manier kunnen jullie samen, sociaal (met mens en dier) en ontspannen door het leven gaan.

Wij geven er de voorkeur aan om te werken vanuit lichaamstaal. Niet alle oefeningen die we van onze hond wenselijk vinden hebben een commando nodig. Wanneer je wilt dat jouw hond gaat zitten, bijvoorbeeld om aan te lijnen, voordat je eten geeft of bij de stoeprand, realiseer je dan dat een hond dit na één keer ‘uitleg’ al geleerd kan hebben. Bij een volgende keer hoef je deze uitleg in de meeste gevallen dus niet meer te geven.
Probeer het gerust eens uit. Ga bijvoorbeeld bij de stoeprand staan en help je hond in het begin om hier (aan de lijn) te gaan zitten. Bij de volgende keer sta je alleen nog maar stil en wacht je af. In het begin kan het best even duren, vooral als een hond al erg gericht is op het oversteken. Als je hond uit zichzelf gaat zitten dan beloon je dit, dat kan met je stem of als met iets lekkers. Maar de echte beloning, voor het op eigen initiatief gaan zitten, zit in het oversteken en de weg vervolgen naar bijvoorbeeld het park.

Steeds opnieuw commando’s geven aan dit soort ‘simpele’ verwachtingen levert vaak juist een strijd op. Door non-verbaal te werk te gaan sluit je beter aan op het natuurlijke gedrag van je hond. Je hond zal beter op jou blijven letten (met stemcommando’s is het namelijk helemaal niet nodig om je baasje in de gaten te houden) en het zal strijd voorkomen. Je leert je hond eigenlijk de regie in eigen hand te geven, hij/zij gaat inzien dat het eigen gedrag van invloed is op jouw hanselswijze. Dit is toch een prachtige manier van samenwerken? Ondertussen kan je zelfs een praatje maken onderweg, omdat je hebt geleerd om bewust en onbewust samen te werken.

Binnen Back to Basic experience is natuurlijk gedrag het uitgangspunt, dit staat voor:

– Kunnen ‘lezen en schrijven’ met je hond zonder (constant) afhankelijk te zijn van commando’s.
– Onafhankelijk zijn van rangorde regels en toch een goede relatie met je hond hebben.
– Een hond die weet wat huisregels zijn zonder onder appél te staan.
– Een hond die grenzen respecteert en aan anderen grenzen op sociale wijze kan aangeven.
– De hond zijn eigen ruimte gunnen en toch met de neuzen dezelfde kant op staan.
– Samenwerken met mens en dier vanuit wederzijds vertrouwen en respect.
– Uitgaan van een holistische benadering waarin alles met elkaar in verbinding staat.
– Doen wat voor jou klopt vanuit eigen-wijsheid in plaats van wat ‘zo moet het’.
– Werken aan opvoeding vanuit ontspannen gedrag.
– Out of the box durven denken en ook doen!

Het boek “Bewust van Hondengedrag”zit bij deze cursus inbegrepen

Gedragsconsult

Probleemgedrag, of eigenlijk gedrag dat wij als probleem ervaren. Een hond welke bijvoorbeeld erg vaak blaft wanneer u niet thuis bent, kan als probleem ervaren worden. U als eigenaar heeft hiervan mogelijk geen idee dat dit speelt, echter, uw buren hebben er wel last van. Ongeacht tegen welk probleem u aanloopt kan een gedragsbegeleider u inzicht geven hoe hiermee om te gaan en met welke veranderingen deze overlast tot de verleden tijd behoord.

Met wat voor probleemgedrag hebben wij ervaring
• Agressie naar mens en/of andere honden
• Angst, bijvoorbeeld voor luchtballon, onweer en/of vuurwerk
• Verlatingsangst en/of niet alleen thuis kunnen zijn
• Weglopen, of niet meer aan kunnen lijnen
• Hyperactief gedrag
• Najagen van bijv. schapen, hazen, trimmers, verkeer
• Onzindelijkheid
• Dingen kapot maken

Ervaring en motivatie
Wij hebben door scholing en ervaring de benodigde kennis opgedaan in hondengedrag en vertalen dit voor u. Aan de hand hiervan kunnen wij een passend advies geven. Daarna gaat u, zo nodig met verdere hulp, aan de slag om uw doel te bereiken. Om dit doel te bereiken zal er van u de nodige inspanning gevergd worden. Mede afhankelijk van uw motivatie, zult u dit doel zo goed mogelijk bereiken.

Uit ervaring weten wij inmiddels dat heel veel mensen al voor de helft geholpen zijn wanneer ze uitleg krijgen in het hoe en waarom. Een hond welke schapen gedood heeft, hoeft helemaal geen agressieve hond te zijn. Deze hond heeft zeer waarschijnlijk geen weet van schapen in onze samenleving. Dat maakt voor honden al dat ze deze dus zien als prooi. Honden welke lief en gehoorzaam zijn, kunnen ook jagen op een moment dat ze zonder begeleider bij de schapen komen. Een hond als deze zal nog jaren uw lieveling kunnen zijn, zolang u een vergelijkbare situatie kunt voorkomen.

Gezamenlijk hebben Connie Berendsen en Famke van Buren ruim 30 jaar ervaring in hun werkzaamheden op het gebied van probleemgedrag. Veel van de problemen welke zij tegenkomen hadden voorkomen kunnen worden. Een top 3 an de meest voorkomend:
• Agressie naar mens en/of dier, voortkomend uit onzekerheid door tekortkoming in socialisatie
• Agressie (in combinatie met ongehoorzaamheid), verkeerde interpretatie van eigenaar (rangorde)
• Verlatingsangst of niet alleen thuis kunnen zijn, verkeerd of niet aangeleerd

Veel mensen zeggen van zichzelf; ‘dat heb ik fout gedaan’. Echter, hoe kun je fouten maken als je zelf nog niet geleerd hebt hoe het ‘zou moeten’? Heeft u behoefte aan deskundig advies? en u bent gemotiveerd om uw doel na te streven? Mail ons dan, want wij zijn zeker gemotiveerd, door uw motivatie!

Co-training

Co-training is een training met honden voor jongeren in de leeftijd van 8 tot 21 jaar. Je prettig en veilig voelen staan voorop, maar ook plezier mag niet ontbreken! Op basis van een intake gesprek wordt er voor iedere deelnemer aan Co-training een programma op maat gemaakt. Hierdoor is het voor jongeren van elk niveau mogelijk om deel te nemen. Ook minder valide kinderen zijn van harte welkom.

Tijdens de lessen gaan we samen aan het werk met verschillende hondenactiviteiten, waarbij gebruik gemaakt wordt van verschillende toestellen en attributen. Per les kan er gekozen worden om de training te volgen met dezelfde hond als de vorige training, of dat er een andere hond wordt ingezet.

Ook is het, in overleg, mogelijk om de training te volgen met een eigen hond. We werken met elkaar aan sociale vaardigheden tussen mensen én honden. Het oefenen van sociale vaardigheden met honden heeft een zelf belonend effect. Door de training zal de hond de oefeningen steeds beter gaan uitvoeren waardoor er een band ontstaat tussen de jongere en de hond. Dit effect wordt al zichtbaar na enkele lessen en ook de jongere zal dit ervaren. Een zeer waardevolle ervaring, omdat de ervaring echt is. Een hond speelt immers geen toneel. Het opbouwen van een band met een hond draagt bij aan een toename van eigenwaarde en het zelfvertrouwen van een jongere.

Om dit te bereiken is het een vereiste dat de lessen veilig aanvoelen. Dit wordt mogelijk gemaakt door speciaal voor deze training geselecteerde instructeurs. De trainer laat de jongere Contact leggen met de hond, maar Communicatie is hiervoor noodzakelijk. Ook Concentratie en Coördinatie zijn belangrijk om de oefeningen uit te kunnen voeren. Het is een pré als de jongere die de Co-training gaat volgen een affiniteit met honden heeft, maar het is geen vereiste. Co-training is geschikt voor iedere jongere die zich comfortabel voelt of wil voelen in de nabijheid van en in de samenwerking met honden.

Co-training staat voor Contact, Communicatie, Coördinatie en Concentratie.

Aanschafspreekuur

Een hond aanschaffen is zo gebeurd. U neust enkele minuten op internet of pakt de krant. Iedere dag van de week kunt u zo’n aandoenlijk diertje kopen, of zelfs thuis laten brengen! Toch is het echt verstandig om de voorpret iets langer te laten duren. Het spreekwoord “Een goed begin is het halve werk” is zo ontzettend van toepassing om een hondenleven lang plezier aan uw toekomstige huisgenoot te kunnen beleven.

Een goed begin is het halve werk!
U weet, er komt een hond. Dan blijven er nog een aantal vragen over zoals:
• wordt het een pup of een volwassen hond?
• een kleiner of een groter soort
• wat voor soort hond, gezelschapshond, herderachtige of juist een jachthond?
• waar moet ik vooraf allemaal rekening mee houden zoals o.a. werktijden
• wat verwacht u van een hond, omgang kinderen, los laten lopen enz.
• waar haalt u de hond vandaan, wat is een vertrouwd adres?

Wanneer u het moeilijk vindt om op alle bovenstaande vragen een antwoord te kunnen geven, kunt u zich bij ons laten informeren over de aanschaf van een hond of pup. Op deze wijze kiest u op een verantwoorde wijze voor uw nieuwe huisgenoot; preventief te werk gaan dus!

Angst voor honden

Angst is iets wat iedereen kan hebben. De ene heeft deze angst voor honden, de andere voor spinnen en weer iemand anders kan bijvoorbeeld bang zijn voor de tandarts. Angst ergens voor hebben is niet raar, maar veel mensen of volwassenen hebben toch het gevoel dat dit iets is om je voor te schamen. De reactie die je vaak ook krijgt is onbegrip of reacties van “mijn hond doet niks”. Met dit soort uitspraken kun je niks. Om mensen een beetje begrip bij te brengen kan je het voorbeeld gebruiken, “Als er een spin over je arm heen loopt zal deze je ook niet bijten”, dit weten maakt je angst veelal niet minder groot.

Wat we met angsttraining willen bereiken is dat de angst onder controle komt waardoor het geen belemmering meer hoeft te zijn in bijvoorbeeld het wandelen op straat of bij het op bezoek gaan bij iemand die een hond heeft. Het moet weer leefbaar worden zonder beperking met betrekking tot honden.

Wat kunt u verwachten (voor uw kind); In de eerste plaats vind er een kennismaking plaats en deze is vooral bedoeld om veiligheid en vertrouwen te winnen. Vervolgens gaan we uitleg geven hoe we tijdens angsttraining te werk gaan. Diegene die in training komt, heeft ten alle tijden invloed op het proces, dit houd in dat alle stappen in de training worden gemaakt als men er zelf aan toe is. Natuurlijk zullen we uitdagingen proberen aan te gaan, maar of hierop ingegaan wordt is geheel aan de persoon zelf zonder hier enig oordeel aan te geven.

Om angst onder controle te krijgen is het van belang om inzicht te krijgen in het gedrag van honden. Daarnaast heeft uw gedrag of het gedrag van een kind veelal ook invloed op het gedrag van een hond. Door hier meer kennis van te krijgen en door met sociaal opgevoede honden te gaan oefenen, leer je zowel in theorie als ook in de praktijk hoe je controle over de situatie kunt krijgen. De resultaten zijn altijd lovend. Het enige gewenste voordat een dergelijke training gestart kan worden is de motivatie om over deze angst heen te willen komen, de angst eigenlijk aan durven gaan. Van het uit de weg gaan is nog nooit iemand over zijn angst heen gekomen. Heeft u vragen of wilt u aan de slag, vult u dan het aanmeldformulier in.

Hondenlessen

Wij hebben onze hondenlessen in het leven geroepen om mensen de mogelijkheid te bieden om te leren gaan met honden in de breedste zin van het woord. Bijvoorbeeld omdat je een pup of volwassen hond wilt aanschaffen of je wilt een wel overwogen keuze kunnen maken wat betreft rastype en de bijbehorende karaktereigenschappen. Ervaring opdoen met een opgevoede volwassen hond kan je richting geven in de opvoeding van je toekomstige hond. Grenzen leren aangeven is hier een onderdeel van.

Hondenwerk
Het kan ook zijn dat je werkzaam bent met honden, maar geen eigen hond hebt en dus ervaring in de omgang mist. Ook dan zijn onze hondenlessen ideaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beroepen als dierenambulance medewerker, dierenarts, asielmedewerker, etc.

Hondenlessen
Een reeds opgevoede hond, kan je een goede spiegel voorhouden met betrekking tot je eigen gedrag. Wanneer je letterlijk of figuurlijk de touwtjes wat laat vieren, zal een hond deze beschikbare ruimte benutten en hiermee eigenlijk jouw coach zijn. Een hondencoach werkt over het algemeen heel laagdrempelig; een hond veroordeelt niet. Hij of zij zal slechts reageren op jouw handelswijze. Kortom, hondenlessen zijn ideaal als je:

Voorkennis wil opdoen voordat je bijvoorbeeld aan een eigen hond begint.
‘Gewoon’ lekker bezig wilt zijn met honden, maar geen mogelijkheid hebt voor een eigen hond
Werkzaam bent met honden en er beter mee wil leren omgaan
Een laagdrempelig coachingstraject in wilt gaan.

De mogelijkheden zijn heel breed. In principe worden deze lessen geboden in blokken van 6 lessen. De honden die ingezet worden voor de hondenlessen, zijn in principe eigendom van de ‘hondenschool’. Wilt u kennis maken met de beschikbare honden, kijk dan bij ‘Onze Roedel’ op deze site.

Een ervaringsdeskundige Mieke aan het woord:
“Al zoekende op internet vond ik de website van Kat-Hond. Ik zocht een mogelijkheid om een hondencursus te volgen zonder dat ik een eigen hond heb. Ik wilde het gedrag van de hond leren kennen en meer vertrouwen krijgen in de omgang met honden.

In de toekomst wil ik graag zelf een hond maar voordat ik die zou nemen, wilde ik wel weten wat de beste manier is om met een hond om te gaan en fouten te vermijden in de opvoeding van de hond. Het probleem is dat je al een eigen hond een aantal weken in huis hebt voor je een hondencursus gaat volgen en dus al de nodige fouten kan maken. Tot mijn verrassing vond ik de website van Kat-Hond waarin stond dat je een hondencursus met hun eigen honden kon volgen.

Ik heb me aangemeld en heb met diverse honden van de school mee kunnen doen. Ik heb met pups van de Duitse herder, Duitse dog en Sheltie gelopen bij de puppycursus. Daarnaast ook nog met diverse volwassen herders, Duitse dog en Sheltie bij de gehoorzaamheidscursus. Het gedrag van de honden kon ik goed gadeslaan en het vertrouwen in de omgang met honden werd een stuk beter.

Omdat ik als vrijwilliger bij de dierenambulance werk en we daar ook loslopende honden moeten opvangen en meenemen, is het erg handig als je wat meer over het gedrag van honden weet en daar meer vertrouwen in krijgt. Je collega’s hebben weliswaar ook kennis van honden omdat velen ook een eigen hond hebben maar voor mezelf is het gewoon leuk er wat meer tijd in te steken. Ik heb een erg leuke tijd in het volgen van de cursussen met de verschillende honden en leer er een hoop van doordat het hondengedrag wordt uitgelegd en er diverse oefeningen met de honden wordt gedaan.

Voor mij een zeer geslaagde activiteit en aan te bevelen voor mensen die zelf nooit een eigen hond hebben gehad maar er wel graag eentje zouden willen aanschaffen.”

Groetjes, Mieke

Kinderfeestje

Bij Kat-Hond kan je tegenwoordig ook je kinderfeestje geven. Bij ons is geen feestje hetzelfde, jij mag namelijk zelf bepalen hoe jouw feestje er uit komt te zien. Kies hieronder de activiteiten die passen bij jouw feestje! Alle gekozen activiteiten worden op een duurzame manier uitgevoerd, waardoor het goed is voor mens, dier en omgeving!

Laat je weten wat jij wilt doen? Hopelijk tot snel…

 • Dieren verzorgen en eten geven
 • Dieren trainen, we gaan eerst oefenen met elkaar 🙂
 • Sportieve activiteiten met honden
 • Spelen en knuffelen met katten
 • Riemen, speeltjes (voor hond & kat) maken, halstertouw voor paarden maken
 • Sieraden maken
 • Speurtocht, natuurlijk mogen de honden mee
 • Schminken
 • Ballon versieringen maken
 • Beplakken en beschilderen van kleine koeien en varkens

Verder zorgen wij ook voor verantwoorde drankjes en hapjes. Deze kunnen zelfs binnen de activiteiten van het kinderfeestje met elkaar worden gemaakt alvorens ze genuttigd worden

 • Koekjes bakken in verschillende smaken (cacao, rozijnen, kokos, noten, speculaaskruiden)
 • Cakejes bakken (ook deze bieden wij in verschillende smaken)
 • Verantwoorde chocolade bonbons maken
 • Zelf patat maken (gebakken in kokosolie)
 • Koek happen

Heb je zelf een idee voor een activiteit die hier nog niet tussen staat? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!
Kinderfeestjes zijn in principe alleen op woensdag- en vrijdagmiddag. In overleg zijn andere dagen mogelijk.