een maatje voor het leven

Psychosociale hulphond

Wachttijd

In verband met het aantal aanvragen en het kunnen waarborgen van de kwaliteit van de trajecten hebben wij een tijdelijke stop voor de VIP-trajecten. Zodra er weer ruimte is voor het opleiden van nieuwe VIP-pers wordt het inschrijfformulier op de site weer geactiveerd.

psychosociale Hulphond

VIP traject

Steun op diverse vlakken

Een psychosociale hulphond biedt ondersteuning bij de persoonlijke ontwikkeling. Een maatje dat steun geeft op vlakken waar spanning, onzekerheid en angst ervaren worden. Dit ervaren ook mensen die een hond aan hun zijde hebben die hiervoor geen speciale opleiding heeft gevolgd. Maar om de status van hulphond te mogen dragen zijn randvoorwaarden verplicht. Zo moet een hulphond zich ontspannen kunnen gedragen in allerlei situaties, in het verkeer, in het openbaar vervoer, op plekken waar veel mensen samen komen. Ze moeten de verleiding van versnaperingen in bijvoorbeeld een supermarkt kunnen weerstaan en zich hierdoor zelfs niet af laten leiden wanneer je hieraan voorbij loopt. Een hulphond behoort zich sociaal te gedragen naar mens en dier en geen tekenen te vertonen van angst of agressie. Dit alles om zijn begeleider goed bij te staan en het contact en de verbinding in stand te houden.

Een bijzondere opleiding

Als een hond de opleiding met goed gevolg heeft afgerond dan biedt dit de mogelijkheid om op openbare plekken te komen waar huishonden niet zijn toegestaan. De hond heeft geleerd op een rustige ontspannen manier dicht bij zijn geleider te blijven en ze blijven nauw in contact met elkaar. De hond laat zich niet afleiden zodat de begeleider zich constant in contact voelt met zijn hond. De honden zijn getraind om het contact te laten toenemen wanneer de spanning bij de begeleider oploopt, bijvoorbeeld door op de voeten te gaan liggen, maar ook door de voorpoten op schoot te leggen. Specifieke doelen kunnen per traject van elkaar verschillen. De begeleiders worden tijdens de opleiding getraind en leren hun hond aansturen vanuit onbewuste gedrag, hier is veel oefening voor nodig. Je onderbewuste een gerichte taak bieden is enorm helpend om een paniekaanval en dissociatie tegen te gaan. Mocht een begeleider toch in een angstmoment vervallen dan kan de hond hem of haar spoedig en zelfstandig naar een andere ruimte begeleiden om hen uit de situatie te halen. Een psychosociale hulphond biedt steun op allerlei vlakken; weer het huis uit durven gaan, een gezond dag- en nachtritme te ontwikkelen, verantwoordelijkheid nemen en een nuttige dagbesteding waarbij de begeleider letterlijk gestimuleerd wordt om in beweging te komen. Diverse onderzoeken tonen aan dat dit alles bijdraagt aan de aanmaak van hormonen die depressie tegengaan, angst verminderen, een groter gevoel van geluk ervaren en veiligheid bieden. Ook in de nacht of na een nachtmerrie kan een hond helpende ondersteuning bieden.

VIP traject

Waar staat VIP eigenlijk voor?

VIP staat in eerste instantie voor Very Important Puppy. De begeleider ontvangt een pasje met persoonlijke gegevens en een herkenbaar dekje waarop staat dat deze pup in opleiding is. Dit biedt de mogelijkheid de pup mee te nemen naar openbare gelegenheden om te leren zich op een gepaste wijze te gedragen. Omdat het een Very Important Puppy betreft, werken wij alleen met pups waarvan de ouderdieren getest zijn op gezondheid.
Nadat de opleiding is afgerond (dit wordt onafhankelijk getoetst), word het pasje en het dekje vervangen door een variant zonder de L van in opleiding. VIP staat dan voor Very Important Proces; de gecertificeerde hond biedt ondersteuning in het proces van de begeleider. Vervolgens wordt jaarlijks getoetst of de hond deze status kan voortzetten. Niet in alle situaties is dit noodzakelijk, want er zijn begeleiders die na een aantal jaren niet meer afhankelijk zijn van hun hond.

Animal 4 Health

Voor de uitvoering van het VIP traject werken wij samen met de Stichting Animal 4 Health

 

 

Meer informatie

Heb je interesse in het VIP traject en wil je meer informatie? Stuur dan een mailje naar info@hond-kat.nl of vul het formulier onder aan deze pagina in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.