een goede fokker

Ons beleid
als je bij ons een pup koopt

Ons beleid

Wanneer onze pup mee gaat

…realiseert je dan dat een nestje puppy’s fokken voor ons een grote hobby is die wij zo zorgvuldig mogelijk willen doen. Om jouw nieuwe pup een een zo goed mogelijke start te garanderen willen we jou kennis laten maken met onze, door jaren ervaring ontstane werkwijze. Die begint uiteraard met de gezondheid van de ouderdieren. Deze moeten natuurlijk eerst aan meerdere eisen voldoen voordat ze ingezet worden als fokdier. Het karakter en de gezondheid staan voor ons voorop, het uiterlijk is natuurlijk ook belangrijk maar staat bij ons echt op de 2e plaats. Zo moeten de honden in onze maatschappij kunnen leven zonder dat dit een bedreiging vormt voor een ander of voor henzelf. Daarnaast is het van belang dat je een fijne huisgenoot hebt en dat de kans op eventuele ziekte zo klein mogelijk is en blijft. De vader en de moeder van uw pup worden niet alleen beoordeeld op karakter, maar zo mogelijk ook op andere mogelijk erfelijke afwijkingen (in het buitenland kunnen deze regels anders zijn). Dit betekent helaas niet dat jouw hond dit niet kan overkomen, maar de kans hierop is wel kleiner. Naast erfelijke afwijkingen is het zeker ook van belang dat de omstandigheden om een eventuele (bot)afwijking te ontwikkelen zo klein mogelijk te maken. 

Jonge pups en beweging

Een jonge pup mag zolang deze in de groei is nog niet “teveel” en ongecontroleerd bewegen. Beter wat vaker een kort stukje, dan één lange wandeling. Ook spelen met vooral grote zware honden dient zoveel mogelijk beperkt te blijven. Realiseert je welke risico’s ongecontroleerd spelen met zich meebrengt. Door een pup in huis bijvoorbeeld achter speeltjes aan te laten rennen op een gladde vloer, ontstaat de kans op uitglijden. Dit alles kan tot blijvende schade lijden aan gewrichten. Enige richtlijn kan zijn: Als de pup bij in huis komt, doe dan niet meer dan 5 minuten achtereen actief. Per maand kun je hier 5 minuten bij op tellen. Het mag dan geen verschil zijn of dit gebeurd op een hondenschool, in het bos of bij een gezellig bezoekje van een vriend of familie lid met een hond.

 

Voeding

De pup is gewend om 2 keer per dag eten te krijgen. Geef in ieder geval tot de 6e maand, 2 keer daags te eten. In de tijd dat wij nog brokken voerde, boden we dit meerdere keren per dag aan. Brokken is minder makkelijk verteerbaar en daarbij zetten brokjes in de maag behoorlijk uit na het drinken van de benodigde hoeveelheid water. Sinds 2009 voeren wij uitsluitend rauwe vleesvoeding (KVV). Dit verteerd makkelijker, zet niet uit in de maag en bevat van zichzelf al voldoende vocht. Daarom woerden onze pups slechts 2 keer per dag, en op volwassen leeftijd slechts 1 keer per dag gevoerd, (uitzondering bij dracht of verminderder conditie)

Over voeding zijn veel meningen en fabeltjes in de wereld. Het is best moeilijk om uit alle verhalen datgene te halen wat “goed” is. Wij zijn voorstander van het voeren van vers vlees. Wanneer je serieuze interesse heeft in een pup uit onze kennel, willen wij je erop attent maken dat we onze pups graag beschikbaar stellen aan nieuwe eigenaren die de bereidheid hebben om een vers (diepvries)vlees te gaan voeren. Dit omdat wij overtuigd zijn dat dit een belangrijke bijdrage levert aan een goede gezondheid. Kijk hier voor meer informatie. Verder is het belangrijk dat een opgroeiende hond eerder te schraal is dan te vet. Te ‘vet’ (voelbaar op de ribben) kan ook weer problemen geven aan de gewrichten (snelle groei van een groot ras). Daarnaast is het ook voor een volwassen hond niet goed om te zwaar te zijn, maar ja, voor wie wel?

 

Opvoeden

Wij adviseren om een bench te gebruiken voor de opvoeding. 

De puppy’s zijn de eerste 8 weken bij ons naar zo goed mogelijk streven opgegroeid. Ze zijn in huis geboren en hebben de weken daarna een goede start gemaakt met het socialiseren. Dit is van belang zodat de hondjes leren dat de stofzuiger een ding is wat er nou eenmaal bij hoort, net zoals een radio, t.v., dichtslaande deur, rinkelende telefoon, lawaaierige kinderen, katten, andere (ras-)honden, verschillende mensen enz. enz. De pups verblijven tot de 3e week in de werpkist daarna wordt hun terrein vergroot zodat ze al zoveel mogelijk de kans krijgen om plassen en poepen buiten het nest te doen. Vanaf ongeveer de vijfde week krijgen de pups ook de mogelijkheid om dit zo veel mogelijk buiten te doen.

 

Pension

Wij laten de pup al op jonge leeftijd wennen aan de kennel(hekjes). De gewenning hieraan moet rustig opgebouwd worden en aan positieve ervaringen gekoppeld worden, dit is hier gebeurd. Misschien komt uw hond wel nooit in een kennel, maar wordt deze tijdens een vakantie naar een pension gebracht, zal de hond waarschijnlijk wel in een kennel komen. Een pup die al jong kennis heeft gemaakt met een pension/ kennel zal daar in zijn latere leven alleen maar baat bij hebben. Neem ruim de tijd uit te kijken naar een pension waarbij u een vertrouwd gevoel krijgt. Vraag mensen in uw buurt naar hun ervaringen.

 

Mee in de auto

Ook hebben de pups bij ons al kennis gemaakt met autorijden. Dit heeft als voordeel dat hiermee voorkomen wordt dat de pup met de reis naar huis, een wagenziekte ontwikkelt. Een beroerdere start kan je je haast niet voorstellen. We zorgen er voor dat de gewenning aan autorijden geleidelijk verloopt en de pup niet ineens in het diepe wordt gegooid en vervolgens de auto onder spuugt.

 

Socialisatie

Bij ons thuis lopen veel verschillende diersoorten. Deze dieren verblijven hier omdat wij dat gezellig vinden, maar ook om puppy’s mee te socialiseren. Onze eigen pups, maar ook voor andere fokkers en natuurlijk voor onze hondenschool. Zo weten de pups al van het bestaan van deze dieren. Voor een optimale socialisatie is het van belang dit bij te houden. Zeg maar dat de basis ontwikkeld is, de rest is aan jou. Voorkom dat een pup of jonge hond de kans krijgt om te gaan najagen. Dit wegjagen levert een hond een plezierig gevoel op zal daarom herhaald worden. Eenmaal aangeleerd gedrag, is veelal moeilijk te doen vergeten.

Puppycursus

Om een pup zo goed mogelijk op te voeden, raden wij aan om een puppycursus te gaan volgen. Kies bij voorkeur een hondenschool waar de pup vanaf 8 weken “oud” terecht kan. Tot de 12e week kan je namelijk optimaal socialiseren, dus het vertrouwd maken met o.a. andere hondenrassen. Een cursus kan al gevolgd worden ongeveer 1 week nadat de pup bij jou is komen wonen. Ookal heb je al meerdere honden gehad, je zult toch weer de nieuwste ontwikkelingen bijleren. Voortschrijdend inzicht houdt ook ons dagelijks geboeid in de omgang met onze honden! En al heeft een pup al wel van een optimale socialisatie genoten, dit moet wel bijgehouden worden anders verwatert dit. Als ze zo vroeg mogelijk met elkaar leren communiceren, zullen honden veel socialer met elkaar omgaan, en dat is wel zo prettig voor onze samenleving. Ga niet naar een hondenschool waar nog steeds standaard met een slipketting gewerkt wordt!

Wegen en verzorgen

Alle puppy’s zijn de eerste weken iedere dag gewogen, later om de dag. Dit met reden, een duidelijk overzicht op de groei, maar ook zeer belangrijk dat iedere pup dagelijks in handen is geweest (al is dat voor ons echt geen moeite). Een hond die gewend is om vanaf het 1e begin in mensenhanden “te zijn” zal zich veel gemakkelijker laten verzorgen, optillen, laten begrenzen enz.

Enten en ontwormen

In het paspoort kun je precies zien wanneer een pup geënt is. Aangezien er steeds meer ontwikkelingen zijn rondom de entingen en ontwormen willen wij u vooraal aanraden, verdiep je in deze materie. Tegenwoordig kun je bij steeds meer dierenartsen een zogenaamde titer bepaling laten doen welke aantoont of een pup/hond voldoende beschermt is tegen een bepaalde ziekte, vervolgens kan je laten vaccineren’op maat’. Geen extra vaccinaties in je hond die niet onschadelijk zijn. Wat betreft het ontwormen komt dit vrijwel op hetzelfde neer. Wij laten met regelmaat (bij onze volwassen honden) een ontlastingonderzoek doen, hieruit blijkt of deze besmet zijn met parasieten en evt met welke. Zo kan er alleen zonodig en gericht ontwormt worden. Met onze pups doen we dit op dezelfde wijze. Zelf een controle laten verrichten? Ga naar naar www.wormbestrijding.nl 

Voor vakantie in het buitenland of pension, worden andere entingen verwacht, informeer hier tijdig naar. Een geldige titer bepaling (geldigheid 3 jaar) is wettelijk goedgekeurd. Een pesnionhouder hoort hiervan op de hoogte te zijn. Informeer hier vooraf naar. Op het internet kun je meer informatie oa vinden. Een vaccinatiebeleid  kan per land verschillen. Voor de meeste landen is overigens enkel de Rabies vaccinatie verplicht.

Honden welke vers vlees gevoerd krijgen zijn minder bevattelijk voor parasieten. Dit komt vooral doordat de PH op het juiste niveau zit en parasieten hierin gewoon minder overlevingskans hebben. De granen welke in grote hoeveelheid in brokken verwerkt zitten (koolhydraten wordt nl omgezet tot suikers) zorgen ervoor dat de zuurgraad minder zuur wordt (zoeter) en hier houden parasieten juist erg van. Tevens heeft dit invloed (nadelig) op de vertering van de hond.

Extra controle

Tussen de 12e week en het 1e jaar ligt een behoorlijke periode waar veel ontwikkelingen mee samengaan. In deze periode kan er ook het een en ander misgaan. Wij adviseren om zo rond de 7e maand een keer extra met je “puber” naar de dierenarts te gaan voor een klinisch onderzoek. Bij dit onderzoek kan de dierenarts  onder andere “voelen” of er afwijkend gereageerd wordt wanneer de dierenarts de heupen en ellebogen controleert. Mocht dit het geval zijn, dan kun je in ieder geval in een zo vroeg mogelijk stadium de juiste voorzorgsmaatregelen treffen.

En zeker niet onbelangrijk, mocht alles in orde zijn dan krijgt je inmiddels puberende pup op deze manier toch weer een ervaring met de dierenarts zonder dat er vervelende handelingen verricht te hoeven worden. Neem voor alle zekerheid wat lekkers mee (stukjes worst die na het onderzoek gegeven worden!) en de dierenarts zal een leuk uitje worden. Dit is ook wel zo prettig voor de dierenarts zelf.
Mochten er vragen zijn, dan mag je ons uiteraard altijd raadplegen. Bij problemen ook graag contact opnemen, zodat we gezamenlijk een passende oplossing proberen te vinden. Wanneer je hond om wat voor reden bij jou weg moet, dan houden wij het recht om de hond als eerste terug te kopen, voor een gepaste prijs.