VIP Instructeur

Ingrid Schautteet

Samen met man Johan en onze Duitse herders woon ik in het Zeeuwse Groede. Ik heb heel mijn leven al dieren rondom mij gehad. Paarden, katten, honden, kippen en nu ook een kleine kudde schaapjes. Ook de drang om les te geven en kennis over te dragen borrelde al sinds ik 20 was (ik ben nu 50 +) en kwam bij de Nederlandse vereniging voor instructeurs in Hondenopvoeding en -Opleiding terecht. Daarop volgden nog veel cursussen en behaalde ik de diploma’s Dierenasiel/pensionhoudster, Kynologisch Instructeur en Kynologisch Honden-/Shiatsu- Masseur. Met twee van onze honden (Sioux en Kitsai) heb ik de opleiding tot ‘Aai-therapiehond’ gevolgd bij Pets4Care. Omdat gehoorzaamheids- en gedragstrainingen geven zo veel meer is dan enkel de standaard gehoorzaamheidsoefeningen aanleren, ben ik mij gaan toeleggen op de holistische, meer systeemgerichte benadering: uitgaan van de wisselwerking tussen hond en baasje, en het totale beeld bekijken.

In 1999 richtten wij onze  Hondenschool Country Dogs op, waar we diverse trainingen geven. Daarnaast verzorgen we ook trainingen op locatie. Met onze Duitse herders train ik in verschillende disciplines en ben ik ook de eerste en enige in Nederland die geslaagd is voor de International Herding Tests voor schapen hoeden met Duitse herders. Internationale Herding Tests zijn wedstrijden of proeven van bekwaamheid voor schapenhoeden door combinaties van herders met honden van rassen uit rasgroep 1 en (bepaalde rassen) uit rasgroep 2 en 5.

Ik vind het fijn om mensen te helpen een fijne band met hun hond te krijgen, ze te ondersteunen in het (beter) leren begrijpen van hun hond en te leren samen te werken als een team. Dit doe ik in de vorm van diverse soorten groepslessen, individuele trainingen bij specifieke hulpvragen, maar ook via massage en yoga met de hond. Bijdragen aan het VIP-traject past hier goed bij en ik ben dan ook heel dankbaar dat ik hieraan mag meewerken.

Wat ‘moeten’ mensen echt over je weten: Hoewel ik soms heel zeker over kom, vind ik nieuwe dingen erg spannend. Bovenal stel ik eerlijkheid erg op prijs.

Wat is jouw beste eigenschap? En je slechtste?: Ik heb heel veel geduld met dieren. Ze doen altijd hun best voor ons en doen ze niet wat we graag zouden willen, dan is dat bijna altijd omdat we niet de juiste signalen geven. Ik heb er plezier in om dit ook aan mensen duidelijk te maken. Ik ben eerlijk en als ik ergens aan begin ga ik er 100 procent voor. Mijn slechtste eigenschap is dat ik heel moeilijk kan weigeren als mensen een beroep op me doen, dus ik plan mijn dagen wel eens te vol omdat ik moeilijk “nee” kan zeggen.

Waar kunnen mensen je voor wakker maken: Mijn droom is om ooit nog eens met mijn hond(en) met een hele grote schaapskudde op de heide te mogen meelopen …..dus daar mag je mij voor wakker maken!