De psychosociale hulphond

Hulphonden

Steeds meer honden vervullen een waardevolle taak voor hun baasje. Denk aan de vele verschillende hulphonden: honden die helpen bij het voorspellen van epileptische aanvallen, bij een hypo bij suikerziekte, bij doofheid, bij autisme, helpen bij de dagelijkse zorg etc. Dit alles naast het zijn van een goede vriend.


De psychosociale hulphond

We kennen vooral hulphonden die hun baasje ondersteunen bij een visuele of lichamelijke beperking. Nog iets minder bekend zijn de hulphonden die hun baasje ondersteunen bij hun psychische problematiek. Psychosociale hulphonden zijn er voor mensen met autisme of een eetstoornis, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld een angststoornis. Zij leven in een zeer kleine leefwereld en durven vaak niet (meer) alleen het huis uit. Er kan een trauma opgelopen zijn zoals bijvoorbeeld gepest zijn op school of hechtingsproblematiek. Maar ook het wegvallen van een ouder of juist het te beschermd opgegroeid zijn kan voor onvoldoende zelfstandigheid en (grote) onzekerheid leiden. Ook hierin kan een psychosociale hulphond zeer effectief zijn en een goede therapeutische uitwerking hebben.Het VIP pakket

Om deze positieve uitwerking goed te kunnen benutten zijn er wel een aantal punten van belang. In de eerste plaats moet er een affiniteit met honden zijn anders heeft dit geen zin. Daarnaast moet de hond vaardigheden geleerd worden, vaardigheden die op bepaalde punten niet synchroon lopen met hun natuurlijke gedrag en voorkeur. Je kunt je voorstellen dat een (hulp)hond welke zich naar andere honden niet sociaal gedraagt, voor een grotere onzekerheid bij de persoon in kwestie zorgt. De hond moet dus ondanks alle prikkels op straat in contact kunnen blijven met zijn begeleider. Eigenlijk bewust bezig zijn met die vaardigheden die hem (of haar) geleerd zijn en de verdere omgeving naar een soort van onderbewust parkeren. En dit is nog best een uitdaging. Natuurlijk is het ook zo dat het ene ras over andere eigenschappen beschikt dat de andere. Daarnaast is een goede start bij de fokker mbt socialisatie en het bijgebracht zijn van sociale vaardigheden ook een must.


Steeds meer mensen willen graag hun eigen pup opleiden tot hulphond. Dit traject heeft namelijk een therapeutische uitwerking op het eigen proces. Speciaal voor deze doelgroep hebben wij het VIP pakket. Dit is een pakket voor pups en/of honden in ontwikkeling voor een bepaalde missie. VIP staat voor Very Important Puppy. De P staat tevens voor Person of People ;-)


Pakket inhoud

Inhoud VIP pakket:
Het VIP pakket bestaat uit individuele begeleiding en een VIP klas waarin wordt geoefend met andere VIP cursisten. De groepslessen vinden plaats op een vaste dag in de week, de individuele lessen gaan in overleg. De individuele en groepslessen kunnen zowel op de hondenschool, de thuislocatie als op een andere locatie gegeven worden. Het VIP pakket kan gestart worden vanaf 8 weken en duurt ongeveer anderhalf jaar. Na dit traject kan worden gekeken of er nog een vervolg traject kan worden ingezet. Dit vervolgtraject is maatwerk en de kosten hiervoor zijn afhankelijk van de functies die de hond moet vervullen. De training is wekelijks, tweewekelijks of maandelijks. Dit is afhankelijk van de behoefte van de cursist en/of hond en in welke fase men zich in het traject bevindt. Het VIP traject wordt afgesloten met de VIP Team Test welke wordt afgenomen door een onafhankelijke partij.


Het VIP pakket is inclusief lesboek, riem, tuig/dekje, VIP pasje en VIP Team Test wat u in principe de mogelijkheid biedt om met uw hond in praktijk te oefenen. Wil je meer weten over het VIP pakket, neem dan contact met ons op.


(Het is ook mogelijk uw hond (tijdelijk) intern te nemen om specifieke dingen op te pakken. De kosten hiervoor zijn 25,- per dag. Wij adviseren de hulphond op jonge leeftijd (8 a 9 maanden) te steriliseren/castreren.)


Aanmelden voor de cursus:

Voornaam en achternaam (verplicht)

Adres (verplicht)

Postcode en plaats (verplicht)

Telefoonnummer (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Naam hond

Ras

Leeftijd hond

Verwachtingen van de cursus

Eventuele opmerkingen

Ik accepteer de algemene voorwaarden