sociaal gedrag

Groepswandeling
Groepswandeling

Wandel gezellig mee

Onze hondenschool heeft als hoofddoel om met name het eerste levensjaar van de hond begeleiding te bieden aan hun baasjes om zo een opgevoede en sociale hond te krijgen. Veel van onze cursisten gaven aan behoefte te hebben naar een herhaaldelijke activiteit. Vooral als ze na de cursus uiteen gaan en ieder zijn eigen pad kiest, vinden velen het leuk om toch het ‘oude vertrouwde’ groepje weer te zien.

Tijdens de oud-jaarswandeling van 2008 werd samen met een enthousiaste groep cursisten besloten om iedere maand een wandeling te doen. Iedereen die bij ons op les heeft gezeten, nog op les zit of op een andere manier met ons verbonden is, is van harte welkom om mee te wandelen. Dit is ook bedoeld voor de herders en/of doggen welke bij ons geboren zijn. Natuurlijk zijn ook familieleden (en honden) welkom.

Vergeet je fototoestel niet! De foto’s van een wandeling worden meestal door de mensen zelf geplaatst op de facebook pagina van de hondenschool.

 

Comminiceren met soortgenoten

Veel hondeneigenaren genieten wanneer ze zien dan hun hond plezier heeft. Los kunnen lopen is niet overal toegestaan. Toch levert los kunnen lopen met soortgenoten een belangrijke bijdrage in het onderhouden van de communicatie met soortgenoten. Honden kunnen dit namelijk net als mensen, verleren.

Ook miscommunicatie komt bij honden voor, dit komt met name doordat uiterlijke kenmerken zoals een gerimpelde snuit of staande of hangende oren zo gefokt zijn door mensen. Door sociale honden met elkaar in contact te brengen (dit is iets anders als aangelijnde honden hun soortgenoten zien) kunnen ze gedragingen koppelen aan lichaamstaal ook van honden met andere uiterlijke kenmerken. Doordat er behoorlijk wat stabiele volwassen honden meewandelen, krijgen pubers ook sturing in hun grensverleggende gedrag. Als dit door andere honden geleerd wordt, komt dit de onderlinge band tussen baas en hond ten goede.

Waar en wanneer

We wandelen iedere laatste zondag van de maand, met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus (dit ivm de vakantie periode en de evt hitte). In de maand december noemen we dit de eindejaarswandeling, we wandelen dan op de laatste zondag voor de kerstdagen en sluiten zoals gebruikelijk af met een overheerlijke oliebol. De wandeling wordt gehouden in de prachtige Soesterduinen. Opgeven is niet nodig en deelname is gratis. We verzamelen om 11.00 uur bij de grote parkeerplaats aan de Foekenlaan.

 

Verantwoordelijkeheid

Voor jonge pups (vooral van grote rassen) is een te grote belasting niet aan te raden. Er wandelen minimaal 2 instructeurs mee zodat de groep indien nodig gesplitst kan worden.

Mee wandelen is voor eigen verantwoordelijkheid. We vinden het van belang dat een ieder ook de verantwoordelijkheid voor zijn eigen hond op zich neemt wanneer dit nodig mocht zijn. Ook honden die uit veiligheidsoverweging een muilkorf dragen, zijn welkom om los mee te wandelen in de groep.