de basis voor een fijne pup

Een goede fokker
aandachtspunten

Wat is een goede fokker?

Wanneer mensen met een puppy op cursus komen, vertellen ze vaak dat hun pup van een goede fokker komt. Maar wat is nu een ‘goede’ fokker? Ben je een goede fokker als je hondjes fokt met een stamboom en daarnaast ook inent en ontwormd? Met slecht één keer ontwormen mag je al zeggen dat de pups ontwormd zijn, maar dit moet iedere 2 weken herhaald worden. Dat betekent dat een jonge pup al minstens 3 keer ontwormd zou moeten zijn voordat deze met u mee naar huis mag.

Een stamboom is niets meer dan een afstammingsbewijs en wil zeggen dat als deze afgegeven is door de Raad van Beheer, dat het een rashond betreft welke erkend is door de FCI. Een stamboom heeft wel wat voordelen met betrekking tot bepaalde takken van hondensport of als je met de hond naar een tentoonstelling wilt gaan. Op een stamboom kun je verder gegevens terug vinden of achterhalen met betrekking op gezondheid, zoals bijvoorbeeld HD (Heup Dysplasie), maar dan moeten de ouderdieren hier wel op gecontroleerd zijn en dat is niet altijd het geval!

Wanneer je een bepaalde raskeuze hebt, is het verstandig om van tevoren informatie in te winnen over de (on)gezondheid van dit ras. Overigens kun je hier nooit helemaal zeker over zijn. Het gebeurt bijvoorbeeld (helaas met regelmaat) dat beide ouderdieren aangetoond HD vrij zijn, en toch nakomelingen voortbrengen met HD. Dit hele verhaal gaat natuurlijk op voor meerdere voorbeelden met afwijkingen. Een oogafwijking als entropion (naar binnen gekrulde oogleden welke erg hinderlijk is voor een hond), is vanaf de buitenkant zichtbaar. Echter, als de ouderdieren hieraan geopereerd zijn, zie je dit niet, maar het zit wel in de genen.

Dan is er nog een heel belangrijk gedeelte en dat betreft het karakter. Het karakter wordt gevormd door de opvoeding, hoor ik vaak zeggen in de wandelgangen. Deels is dit zeker waar, maar een groot deel van het karakter is genetisch bepaald. Ook hierop is selectie van ouderdieren van belang. Zo zouden honden die erg snel tot bijten overgaan, angstig of gestrest zijn, uitgesloten moeten worden van de fokkerij.

Een serieuze fokker houdt belangstelling voor hond en eigenaar, ook nadat de centen binnen zijn. Je moet altijd op de fokker kunnen terugvallen. Goede communicatie is dus van belang. Na het bovenstaande gelezen te hebben, hoop ik dat een ieder het eens kan zijn dat gezondheid en karakter zeer belangrijk zijn, een fraai uiterlijk is mooi meegenomen.

Hoe herken je een goede fokker

Waar let je op? Dat het er spik en span uitziet? Dat de puppy’s in een keurig betegelde ruimte zitten, die schoon is en fris ruikt? Klink goed, maar als deze ruimte een omgebouwde schuur is zou ik echt aanraden hier géén pup vandaan te halen… .

Het is voor jonge pups zeer belangrijk dat ze wennen aan allerlei geluiden, zoals de radio, televisie, stofzuiger, kinderen, noem maar op, eigenlijk alles waar ze later ook mee geconfronteerd worden. Haal je een pup met 7 weken uit deze keurige schuur, dan heeft deze pup veel belangrijke indrukken gemist. Haal je deze pup echter met 12 weken uit deze ruimte dan heeft deze al zoveel gemist dat dit niet meer in te halen is. Let er dus goed op dat een pup in huiselijke kring opgroeit!

Daarnaast is het belangrijk in de gaten te houden hoeveel verschillende rassen een fokker heeft. Je kunt op je vingers natellen dat een fokker (puppyfarm) met tientallen rassen nooit de intensieve begeleiding kan geven die de pups nodig hebben! Wat ook van belang is, de leeftijd van het scheiden tussen moeder en pups. Een goede fokker zal de pups tot en met de 7e week bij de (sociale) moeder laten, zodat de opvoeding deels al door haar is bijgebracht. Een slechte fokker zal de pups eerder wegdoen, met 5-6  weken is geen uitzondering. Hoe eerder het nest weg is, hoe sneller er een nieuw nest gefokt kan worden.

Nog een aandachtspunt; voel je je welkom? Fokkers welke de toegang om verder rond te kijken ontzeggen hebben vaak iets te verbergen. Vaak adressen waar meerdere nesten pups zitten. Wel kan het zijn dat je niet aan de pups mag komen, maar als zelfs kijken niet toegestaan is, bedenk dan wel waar je aan begint. Ga je bij meerdere nestjes met puppy’s kijken, doe dat dan bij niet meer dan één adres per dag, dit i.v.m. eventuele bacteriën die je mee zou kunnen nemen naar het volgende adres.

En het meest belangrijke; je intuïtie! Heb je geen goed (onderbuik)gevoel over de fokker, koop er dan geen pup. Ook niet om de pup ‘te redden’, hiermee houdt je onbewust de broodfok in stand.

Broodfok

Wist je dat verkopers van verschillende ras en/of kruising pupjes deze helemaal niet zelf fokken? Steeds meer mensen weten dat veel van dergelijke pups vanuit het oostblok komen. Ook in Nederland komen dergelijke “bedrijven” voor. Vaak in verouderde varkensstallen welke niet meer als zodanig gebruikt kunnen worden vanwege de steeds strengere wetgeving.

Pups fokken is een betere handel dan een fokzeug (fokvarken) te laten biggen. Ik heb dit meerdere keren met mijn eigen ogen gezien. Tig “stallen” op een rij, afmeting ongeveer 1,50 bij 2 meter. Hierin verblijft 1 teef met pups. Er staat een emmer in, deze vul je zo’n 2 keer per week met water. In een trog (die stond er toch nog) worden de brokken gegooid. Wanneer de stal toe is aan een schoonmaak, zorg je 1 hok leeg te hebben, hieruit haal je alle prut en vervolgens doe je hier nieuw zaagsel of stro in. De muurtjes zijn ongeveer 1 meter hoog. Je gaat vervolgens in de tweede staan, pakt de teef en pups (op een manier die je liever niet ziet) en zet deze niet al te zachtzinnig over het muurtje naar het schone hok toe. Dit is dan het contact wat de pups krijgen bij de fokker! De tussenhandel zijn de “fokkers” welke o.a. op internet te vinden zijn. Zij kopen de pups uit de varkensschuren, voor prijzen van bijvoorbeeld 100,- per stuk, en verkopen deze door voor zo’n 350,- euro.

Dit soort praktijken, kan enkel gestopt worden als mensen stoppen een puppy zielig te vinden en deze toch te kopen ondanks dat ze geen goed gevoel hadden bij het zien van de omgeving. Ze voelen zich de redder van deze pups. Met pups als deze, is het een uitzondering als deze geen gedrag gaan vertonen welke door eigenaren als “probleem” bestempeld worden.

Voorbeelden van probleemgedrag: Eigen nest bevuilen, zeer moeilijk zindelijk te krijgen, weinig rust, lijkt op ADHD, reageren op alle prikkels in hun omgeving, kunnen zodoende ook nauwelijks enige seconden hun aandacht op iets houden. Hebben geen grenzen aangeleerd, accepteren deze dan ook niet als zodanig wat het opvoeden zeer bemoeilijkt. Agressie treed gemakkelijker op. Bijten te hard, niet geleerd van moeder. Pakken het voer erg hardhandig uit je hand. Geeft ook gevaar wanneer ze eens happen. Je wilt dit uiteraard van geen enkele hond, echter, van een dergelijke hond kun je vrijwel zeker naar de huisarts gaan. Angstig/stress wat weer ten nadele komt van de belangrijke periode waarin de pup zich bevind. Voernijd, altijd moeten delen, wel natuurlijk maar niet gewenst Vaker ziektes bij zich wat weer een tekortkoming in hun socialisatie periode geeft. Je kan deze namelijk niet uitstellen. Maar, er is ook een voordeel..Deze pups zijn voordeliger!! Goedkoop is duurkoop kan hierop wel erg van toepassing zijn…